top of page

Aula de Música tradicional

La Gralla

 

Segons la Gran Enciclopèdia Catalana, la gralla és un instrument aerófon de llengüeta senzilla, de caràcter rústic, constituït per un tub de fusta d'uns 27 cm de longitud. La seva sonoritat és estrident i poc clara.



La gralla és un instrument de gran potència, amb una canya amb forma de pala ha desenvolupat diversos models segons l'època i els usos.


El més antic és la gralla seca, que es pot reconèixer per les seves característiques: uns dos pams de llargada, sense claus i acabada amb forma de campana, amb unes anelles metàl·liques anomenades argolles.

La gralla és utilitzada per a acompanyar als castellers així com a altres elements festius de la cultiura tradicional catalana.

 

Timbals 

El timbal o tabal és un instrument musical de percussió de forma cilíndrica, amb dues membranes, normalment de cuir, que emet un so indeterminat.



El timbal sol fer l'acompanyament rítmic de la gralla a la música de castells, als balls de gegants i altres festes populars.  El tamborí, és un timbal petit que acompanya el flabiol a la música de sardanes.

En el cas d'acompanyar gralles, hi ha tres tipus de timbals:

  • Timbal de gralles.- Instrument fet de llautó, amb dues membranes (generalment de pell) i de poca profunditat. El seu so es caracteritza per la bordonera (espècie de cordes de guitarra que es fiquen a la membrana inferior i que sonen al tocar la membrana superior). Es tensa mitjançant clavilles.
  • Timbal fondo.- Instrument fet de fusta   d'amplada similar al timbal de gralles però amb molta més profunditat. També consta de dues membranes. El so depèn de la fusta i la pell. Es tensa mitjançant cordes.
  • Timbal mig.- Timbal fet de fusta, de petita amplada com els anteriors, però la meitat de profunditat que el timbal fondo. Es tensa mitjançant cordes.​
Flabiol i tamborí

 

El flabiol és un instrument musical de vent de fusta de la família de les flautes amb una embocadura de bisell.

El flabiol pertany a les famílies de les flautes tocades amb una sola mà mentre amb l'altra es toca un tambor. El que toca el flabiol es diu flabiolaire, a diferència del que succeeix en altres indrets de la Península Ibèrica en què es manté viu en el folklore, on l'intèrpret s'anomena "tamborilero". 



Tota sardana comença amb un introit interpretat per un flabiol. A part de formar grup en cobles de sardanes, també el podrem trobar amb la mitja cobla, formada per un sac de gemecs o cornamusa i flabiol i cobla de tres quartans formada per una tarota o tible, flabiol i sac de gemecs.



La gran majoria de flabiols es troben afinats en Fa (brillant o normal), tot que ho poden també estar en altres afinacions.

De moment no estem treballant aquests instruments



Música en família

 

Espai vivencial amb la música tradicional com a eix vertebrador

 

Amb diferents instruments, entre jocs i cançons aquest espai adreçat a un public molt petit de 0 a 36 anys pretén crear espais lúdics de música i joc per tal d'estimular a la canalla i així entre carícies i moixaines reforçar els vincles afectius entre infants i els seus adults propers aconseguint plegats que els infants adquireixin confiança i seguretat.

De moment no estem treballant aquest àmbit.

bottom of page